WYGLĄD:
Wicyński barszcz chrzanowy ma postać gęstego zawiesistego sosu/dipu. Obecnie ciężka konsystencja porównywana jest też do budyniu. Gdzieniegdzie mogą być widoczne grudki, zwłaszcza w daniu przygotowanym samodzielnie przez najstarsze pokolenie. Ma kolor bladoróżowy.
KSZTAŁT:
Zachowuje się jak ciecz – przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje.
KONSYSTENCJA:
Konsystencja dość gęsta, zawiesista, mętna, ale aksamitna z wyczuwalnymi czasem drobnymi grudkami
BARWA:
Konsystencja dość gęsta, zawiesista, mętna, ale aksamitna z wyczuwalnymi czasem drobnymi grudkami
SMAK I ZAPACH:
Barszcz jest mocno chrzanowy z posmaskiem zakwasu z buraków, dopiero na drugim planie wyczuwalny bukiet smakowy pochodzący z wędzonego wywaru. Lekko słony.Zapach bardzo intensywny – pierwsze nutu zapachowe niesie chrzan, dopiero później nieznacznie wyczuwalny zapach buraków i wędzonki
TRADYCJA, POCHODZENIE ORAZ HISTORIA PRODUKTU
Wicyński barszcz chrzanowy jest potrawą należącą do pokarmów obrzędowych. Występował on pierwotnie w Wicyniu w latach 30. XX wieku (a prawdopodobnie i wcześniej) i nadal występuje wyłącznie w okresie wielkanocnym. Przygotowanie potrawy zaczyna się już w połowie wielkiego postu od preparowania zakwasu, a finalnie barszcz sporządza się w wielką sobotę. W niedzielę wielkanocną stanowi jedną z ważniejszych potraw świątecznych. Domownicy spożywają go zawsze po przyjściu z rezurekcji
Barszcz chrzanowy jest potrawą charakterystyczną wyłącznie dla ekspatriantów przybyłych z Wicynia. Bez względu na miejsce osiedlenia, potomkowie przesiedleńców kontynuują przygotowanie go na Wielkanoc według niespisanych rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kontynuowanie tradycji kulinarnych było dla nich podtrzymywaniem więzi z utraconą ojczyzną, którą musieli z dnia na dzień opuścić w tragicznych okolicznościach.
Zwarty sposób osadnictwa w Nowej Wsi Głubczyckiej sprawił, że przepis ten przetrwał. W kręgu osób z jednej miejscowości mógł być bez przeszkód kontynuowany – bez obawy o domniemanie przez inne grupy etniczne ukraińskiej proweniencji. Do dziś jego receptura i sposób podania praktycznie się nie zmieniły, co stanowi o niezwykłym przywiązaniu do smaków regionalnych i silnej więzi emocjonalnej z Wicyniem.
Wicyński barszcz chrzanowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 8 kwietnia 2024 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy, na wniosek Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Głubczyckiej.