Nowa tabliczka będzie zdobić miejsca, które są w sieci “Opolskie ze smakiem”. To gwarancja regionalnych potraw, wysokiej jakości i dobrego smaku. Już teraz szukajcie charakterystycznego niebieskiego garnka z pokrywką ozdobionego wzorem opolskim.
Jako pierwsze w Polsce województwo opolskie zdecydowało się o utworzeniu swojej sieci, skupiającej firmy, przedsiębiorstwa, środowiska czy przedsięwzięcia w sferze kulinariów. Jest to pokłosie wystąpienia z sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
– Oprócz tego, że kategoryzujemy produkty regionalne, lokalne i tradycyjne, to jednocześnie byliśmy w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Ta sieć z powodu obiektywnych warunków rozpadła się, wszyscy dotychczasowi uczestnicy z polskich regionów z niej się wycofali. Nasze województwo jako pierwsze zajęło się porządkowaniem spraw związanych z promocją kulinariów. Pod naszą już słynną pokrywkę zaprosiliśmy ponad 70 inicjatyw. Pomagamy w promocji, integracji, konsolidacji czy wzajemnej współpracy. Wspieramy właściwe tworzenie produktów, dlatego mamy partnerów związanych z kontrolowaniem jakości produktów. Chcemy promować dobry smak i jakość – mówi marszałek Andrzej Buła.
Idea pomysłu polega również na tym, aby producenci żywności dostarczali ją do restauratorów, którzy są w sieci. To również wzajemna wymiana produktów w ofercie sprzedażowej.
W sieci było Gospodarstwo Rybackie Markowe, słynące z ryb i przetworów z karpia. – Będziemy kontynuować to, co robiliśmy do tej pory. Mamy kolejne pomysły na przetwory, które już w tym roku poszerzą naszą ofertę. Przygotowujemy nasz nowy pasztet z karpia. Chcemy dodać do niego produkty leśne, które go uszlachetnią – mówi Dorota Bartosik z tego gospodarstwa.
Zdobywające dużą popularność przedsiębiorstwo z Chudoby, zajmujące się serami kozimi, przygotowuje nowe smaki. – Ta tabliczka i certyfikat jest dla nas ogromnym wyróżnieniem. Robimy sery kozie od ośmiu lat. Dziś jest ogromne zapotrzebowanie na zdrową żywność. Przygotowaliśmy ofertę dobrych serów. Cieszą się one dużą popularnością. W 2021 roku jeden z serów otrzymał nagrodę w konkursie Perły Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Zaś Chudobski Ser Wędzony zdobył tytuł najlepszego w województwie opolskim – mówi Roman Famuła z przedsiębiorstwa Kozi Dar.
Antoniemu Konopce, członkowi zarządu województwa opolskiego, zależy na promocji lokalnych produktów. – Nasz region w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego był od 2008 roku. W zeszłym roku z powodów formalnych zrezygnowaliśmy z członkostwa. Jesteśmy po wręczeniu nowych, już naszych certyfikatów tym, którzy byli w sieci oraz nowo wstępującym. Jest to realizacja strategii województwa opolskiego. Mamy w planach, oprócz stworzonej sieci, organizację wielu eventów oraz przygotowanie propozycji dla członków “Opolskie ze smakiem” – mówi Antoni Konopka.
Dodajmy, że członkowie sieci “Opolskie ze smakiem” podzieleni są na kategorie:
- Restauracje i inne punkty gastronomiczne,
- Gospodarstwa agroturystyczne i obiekty usług hotelarskich,
- Producenci surowców w rolnictwie i ogrodnicy,
- Przedsiębiorstwa rybołówstwa / rybactwa,
- Przetwórcy żywności.