Opolszczyzna w kwestii kulinariów ma wiele do zaoferowania. Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to okazja do poznania, wyłonienia i promowania najwyższej jakości produktów tradycyjnych i autorskich propozycji kulinarnych. Zwycięzców poznaliśmy podczas Dożynek Wojewódzkich w Branicach.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. ?
LAUREACI KONKURSU:
KATEGORIA “PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO”
Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne”
1 miejsce – Bułczanka – Gospodarstwo Rolne Jan Gorzellik Anita i Jan Gorzellik oraz Półgęsek Wędzony – Bożena Kała
Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb”
1 miejsce – Karp w zalewie octowej Gospodarstwo Rybackie “MARKOWE” Joanna Bartosik
Podkategoria Produkty mleczne
1 miejsce – Chudobski ser wędzony Roman Famuła
Podkategoria Miody
1 miejsce – Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały oraz Miód lipowy – Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak
Wyróżnienia
– Karp wędzony niemodliński, Państwowe Gospodarstwo Leśne, Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
– Ser z kozieradką – Karina Piotrowska
KATEGORIA “PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO”
Podkategoria Produkty zbożowe
1 miejsce – Chleb na maślance z ziarnami, Zakład Piekarniczo – Cukierniczy L. B. Zimmermann sp. j. Arkadiusz Mnich
Podkategoria Wyroby cukiernicze
1 miejsce ex aequo
– Krajanki, Cukiernia “Magosz”, Maria Magosz
– Frankfurter Kranz Koło Gospodyń Wiejskich Dziouchy z Klasą
Wyróżnienia
– Ocet ze żniwek, Sabina i Dariusz Blaut Gospodarstwo Rolne “Stary Młyn”
– Myrbtajg z apfelmusem, Lidia Fronia
– Pączek z Róży, Koło Gospodyń Wiejskich Różyna „Różynianki” Magdalena Niedzielska
– Ciasto na maślance z owocami i kruszonką, Stowarzyszenie Popierania Zaradności życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej, Wioletta Kardas
KATEGORA “NAPOJE REGIONALNE”
Podkategoria Napoje bezalkoholowe
1 miejsce – Irena Wala za kompot z Gńułków
Podkategoria Napoje alkoholowe
1 miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz Karina Morawiec za Rumtopf – owoce w rumie
Wyróżnienia
– Stanisław Smarduch – Nalewki kresowe za duch Kniei
– Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej, Konstanty Gliwiński
DO NAGRODY “PERŁA” NOMINOWANI ZOSTALI:
– Narockie Suszone Wędliny Dojrzewające, „Swojskie Jadło u Macieja” Maciej Rojewski
– Ser z mleka krowiego, żółty, podpuszczkowy, wędzony – Gospodarstwo Rolne Stanisław Idzi
– Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula
– Chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Krystyna Preś
– Lody z dawnych lat – Lody Szypuła 1974 Tomasz Szypuła
– Ciastka wigilijne – cukiernia “Magosz” Maria Magosz
– Marcepan Śląski- marcepan Wielkanocny– Stowarzyszenie “Odnowy Wsi Biedrzychowice” Sonia Janik
– Soleier –Śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk
KATEGORIA POTRAWA REGIONALNA
1 miejsce – Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
za Karopa faszerowanego z musem z rabarbaru i chipsami warzywnymi oraz pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody
2 miejsce – Opolanka za żurek na maślance z karpia Niemodlińskiego oraz gołąbek z farszem gryczano – ziemniaczanym otulonym liściem z kiszonej czerwonej kapusty oraz masłem z Olesna z zarumienioną bułką tartą
3 miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Dobrzenianki” za rosół na gęsinie z kluseczkami jajecznymi oraz gotowany boczek z sosem chrzanowym z szarymi kluskami i zasmażana kiszona kapusta z boczkiem.
Do nagrody „Perła 2022” Komisja konkursowa nominuje
Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za policzki wieprzowe z ciapkapustą.
Zapraszamy do obejrzenia galerii.