Zupa rakowa

Tradycyjna receptura na zupę rakową pochodzi z Dublan (gm. Sambor, Kresy Wschodnie). Dawni mieszkańcy tej miejscowości osiedlili się w Chróścinie położonej w gminie Lewin Brzeski w województwie opolskim. Przepis ten odtwarzany jest przez mieszkańców Chróściny do dnia dzisiejszego, jednak ze względu na trudność w dostępie do głównego surowca jakim są świeże raki, zupa rakowa serwowana jest najczęściej na specjalne okazje oraz święta. Zupa rakowa sporządzana według tradycyjnego przepisu prezentowana jest podczas licznych kulinarnych konkursów, m.in. w 2018 roku zdobyła I nagrodę oraz Grand Prix III konkursu na Potrawę Kresową, a w 2019 roku wygrała regionalny finał „Bitwa Regionów” województwa opolskiego.

Składniki:

  • 1 kg raków
  • jarzyny (marchew, pietruszka, seler),
  • drób do wywaru
  • 3 łyżki masła
  • świeży koper
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • koperek drobno posiekany na wierzch zupy

Przygotowanie:

Jarzyny obieramy i gotujemy z nich wywar z dodatkiem drobiu w ok. 1,5 l wody. Po ugotowaniu odcedzić rosół.  Raki gotujemy w lekko osolonej wodzie z pęczkiem kopru i solą ok. 10 min, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy szyjki rakowe, aby móc odseparować samo mięso, a następnie pozostałe resztki suszymy. resztki raków tj. skorupki, kleszcze, odnóża tłuczemy w moździerzu.  Utłuczone skorupki wkładamy do rondla, dodajemy 3 łyżki masła i podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 15 minut, podlewając od czasu do czasu kilkoma łyżkami bulionu. Zbieramy z wierzchu powstałe masło rakowe i czynność z podlewaniem bulionu powtórzyć ok. czterech razy, aż nie będzie co ściągać, tzn. nie będzie powstawał kolor rakowy. To, co pozostało, delikatnie zlewamy, aby resztki potłuczonych skorupek zostały na dnie rondelka i dolewamy do rosołu. Zebrane masło rakowe dodajemy do wcześniej ugotowanego i odcedzonego rosołu.  Następnie zupę zaprawić śmietaną rozbitą z mąką. Pod koniec dodać mięso rakowe i zagotować razem. Podawać zupę posypaną posiekanym świeżym koperkiem.

Wpis na LPT: 1 czerwca 2020 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca: Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie, gm. Lewin Brzeski