Nudle

„Nudle” w gwarze śląskiej, podobnie jak w języku niemieckim czy czeskim znaczy makaron. Rosół z nudlami, nazywany potocznie nudelzupą, to obowiązkowe pierwsze danie niedzielnego śląskiego obiadu. W ciągu tygodnia spożywało się na ogół makaron kupiony, natomiast do rosołu niedzielnego, jak i też podawanego na różnego rodzaju uroczystości, zawsze domowej roboty. Gospodynie przygotowywały nudle kilka dni lub nawet tydzień przed uroczystością, na której miały być podawane, aby były należycie wysuszone. Śląskie gospodynie wciąż kultywują tradycję i z wielką starannością przygotowują samodzielnie wykonane nudle.

Składniki:

  • 1 – 1,20 kg mąki pszennej
  • 10 jaj

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić niewielkie wgłębienie i wbić wszystkie jajka. Wyrobić ciasto o zwartej konsystencji. Ciasto rozwałkować na duże placki i zostawić do przeschnięcia. Podsuszone pociąć na wąskie paski i ułożyć jeden na drugim. Ciąć na cienkie nitki, a następnie wysuszyć.

Wpis na LPT: 17 czerwca 2014 r. w kategorii Inne produkty.
Wnioskodawca: Regina Woźnica, Węgry, gm. Turawa