Ścierka (nazywana też przez niektórych zacierką / zaścierką, ścieraną, a także sulą /sziulą), czyli zupa z drobnych klusek gotowanych na mleku albo na wodzie, była i jest na Śląsku potrawą bardzo popularną. Nazwa potrawy pochodzi od czynności ścierania rękami jajka z mąką aż do uzyskania ciasta zbliżonego konsystencją do sproszkowanych posypek lub – jeżeli ciasto jest twarde – ścierania go na tarce. Zupa ta była szczególnie lubiana przez dzieci, ludzi starszych, chorych i matki po porodzie. W biedniejszych rodzinach gotowano ją na wodzie. Ścierka otrzymała nagrodę Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Perła 2019”.
Składniki:
- 1,5 l mleka
- 120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i dać do miseczki. Dodać szczyptę soli, cukru, wbić jajko i ścierać rękami do uzyskania ciasta zbliżonego konsystencją do sproszkowanej posypki (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Mleko doprowadzić do wrzenia i na gotujące się mleko wrzucić przygotowaną zacierkę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby zupa się nie przypaliła. Przed podaniem, do zupy dodać masło, zamieszać i podawać na gorąco.
Wpis na LPT: 7 lutego 2007 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca: Krystyna Henzel, Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”, Przewóz, gm. Cisek.