Germuszka jako zupa z chleba znana jest w kuchni śląskiej także pod nazwami bermuszka oraz warmuszka. Jest zupą dietetyczną i lekkostrawną, podawana jest dzieciom, kobietom w połogu, osobom starszym i chorym. Sporządza się ją na maśle, chleb się rozgotowuje, czasami przeciera przez sito, zaciąga roztrzepanym jajkiem lub żółtkiem, doprawia kminkiem i solą. Można ją przyrządzać z dodatkiem suszonych lub świeżych jabłek, śliwek i gruszek, a także gotować na mleku. Serwowane jest również jako danie bardziej wykwintne, przecierając rozgotowany chleb, dodając już na talerzu łyżkę śmietany i trochę wina.
Składniki:
- 2 l wody
- 6 kromek chleba pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- kminek
- sól
- kilka łyżek śmietany
Przygotowanie:
Kromki chleba pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z zimną wodą, dodać łyżeczkę kminku i szczyptę soli. Postawić na piecu i gotować tak długo, żeby chleb się rozgotował. Do gotującej się zupy wlewać cienkim strumieniem rozmącone jajka, mieszając zupę. Zdjąć z ognia i dodać masło, zamieszać i rozlewać do miseczek. Aby wzbogacić zupę, można już na talerzu dodać trochę śmietany.
Wpis na LPT: 5 marca 2007 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy. Wnioskodawca: Krystyna Henzel, Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”, Przewóz, gm. Cisek