Konkurs Kulinarne Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty!

W  Muzeum Wsi Opolskiej znów zapachniało lokalnymi smakołykami. Konkurs jest dowodem na to, że chociaż Opolszczyzna jest małym regionem, to jej dorobek kulinarne jest ogromny. Do tegorocznej XX edycji konkursu zgłosiło się, aż 56 produktów żywnościowych, 14  produktów ubiegało się o nominację do PERŁY , a  7 ekip konkurowało gotując tradycyjne dania.

Obie komisje konkursowe miały nie lada zadanie, musiały skosztować i wybrać te najlepsze i najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne.

Ta wyjątkowa kulinarna rywalizacja, co roku przyciąga wielu uczestników ze skrupulatnie wyszukanymi produktami i potrawami spośród starych rodzinnych przepisów. Wielu z uczestników zapowiedziało powrót w przyszłym roku.

Oto lista nagrodzonych w XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

PRODUKT REGIONALNY

KATEGORIA  „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”

Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne

I miejsce

  • Narockie Suszone Wędliny Dojrzewające (polędwica, schab, boczek) – Swojskie jadło u Macieja, Maciej Rojewski

Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb

I miejsce

  • Hekele – pasta do chleba – Maria Rossa

Podkategoria Produkty mleczne

I miejsce – ex aequo

  • Ser żółty Oberwitz – Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” – Sabina i Dariusz Blaut
  • Twaróg- ser twarogowy krowi – Aleksandra Wierszak

Podkategoria Miody

I miejsce

  • Miód faceliowy Szczepan Mały

Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”:

  • Kiełbasa firmowa – Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzelik
  • Ser „namysłowski złoty” Anna Smreczak
  • Gouda – brama Morawska z kozieradką Gospodarstwo – Rolne Zielone Wzgórze, Leon Szpak
  • Miód leśny – Pasieka „Gucio” Niezdrowi, Agnieszka, Adrian Urbańczyk

KATEGORIA  „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”

 Podkategoria Przetwory owocowe

I miejsce

  • Pieczony rabarbar – powidła Delicious Home Made – Irena Jasińska

 Podkategoria Wyroby cukiernicze

I miejsce – ex aequo

  • Za lody z dawnych lat – Lodowe Inspiracje Lodziarnia pod orzechem, Tomasz Szypuła
  • Malcki – Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzlers, Alojzy Ketzler

Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”:

  • Zakwas z buraków kiszonych– Anna Zazula
  • Zakwas – KGW Ścinawa Mała
  • Ciastka wigilijne – Cukiernia Magosz, Maria Magosz

KATEGORIANapoje regionalne”

 Podkategoria Napoje bezalkoholowe

I miejsce

  • Syrop z kwiatów czarnego bzu – Stowarzyszenie Popierania Zaradności Życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej z Byczyny

Podkategoria Napoje alkoholowe

I miejsce

  • Orzechówka z żurawiną błotną – Danuta Kosytorz

 Wyróżnienia kategorii „Napoje regionalne”

  • Kompot z kwity – Gabrieli Kollmann
  • Opolskie Pils – Browar Opolski s.c.

KATEGORIA Inne produkty regionalne

I miejsce

  • Jajka w kminku Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk

Wyróżnienia w kategorii „Inne produkty regionalne”:

  • Rolada z siary – Krystyna Henzel, Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”

Nominacje do nagrody „Perła” w kategorii PRODUKT:

  • Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o., Piotr Zygmunt
  • Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie Markowe, Elżbieta Bartosik, Joanna Bartosik
  • Ser z krowiego mleka, żółty, wędzony, podpuszczkowy – Gospodarstwo rolne, Stanisław Idzi
  • Miód lipowy – Pasieka „Gucio” Niezdrowice, Agnieszka, Adrian Urbańczyk
  • Sery białe z dodatkiem, krótko dojrzewające z mleka koziego – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar, Małgorzata i Roman Famuła
  • Lody Cassate – Cukiernia „Magosz”, Maria Magosz
  • Ciasto ze śliwką – Lidia Fronia
  • Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
  • Nalewka melisowa – Witold Hreczaniuk

Potrawa regionalna

Komisja konkursowa miała przyjemność skosztować dań przygotowanych przez siedem ekip gotujących. Wśród nich znalazły się potrawy wpisane na Listę Produktów Tradycyjne, ale także produkty od lokalnych producentów.  Ogromnym zaskoczeniem okazały się potrawy z opolskich ryb, które zdominowały konkurs oraz zawładnęły podium.

Oto nagrodzeni w konkursie:

I miejsce: Restauracja  Opolanka sp.z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz panczkraut

II miejsce: Feldman – Restaurants Restauracja nad Stawem za harynki w cebulowej zołzie oraz oberibę na gęsto z karpiem niemodlińskim.

III miejsce: KGW w Nasalach za polski krupnik tradycyjny, pierogi z farszem z dziczyzny oraz z sosem grzybowym

Ponadto Komisja konkursowa przyznała nominacje do prestiżowej nagrody Perła 2021 dla Restauracji Opolanka sp. z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz  panczkraut.