Ciasto “Jeż” pochodzi ze wsi Kazimierz położonej w powiecie prudnickim. Jego związek z tym regionem rozpoczął się w 1960 roku, kiedy to założono w Kazimierzu Koło Gospodyń Wiejskich i zorganizowano w nim kurs gotowania i pieczenia. Na kurs uczęszczało wówczas 35 kobiet, z których jedna wytwarza “jeża” do dzisiaj. Ciasto jest przygotowywane według oryginalnego przepisu w warunkach domowych w małych ilościach. Najczęściej daje się je w prezencie podczas uroczystości rodzinnych, świąt, pokazów i wystaw. Ze względu na swój nietypowy wygląd – kształt i wielkość przypominające żywego jeża – ciasto cieszy się dużym zainteresowaniem na przyjęciach i wystawach.
Wpis na LPT: 10 października 2005 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Wnioskodawca: Irena Lesiak, Józefa Horodecka, Koło Gospodyń Wiejskich w Kazimierzu
Perła 2018
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kremowa:
- 500 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel aromatu rumowego
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki własnej produkcji
Do nasączenia ciasta:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka cukru
Do dekoracji:
- 100 g migdałów
- 1 łyżka kakao
- 3 ziarenka kawy czekoladowej
Wykonanie ciasta biszkoptowego: Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru, potem dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wylać na płytką blachę o rozmiarach 40 x 40 cm wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto, zdjąć z blachy, przewrócić na stolnicę i zdjąć pergamin. Upieczony biszkopt ostudzić.
Przygotowanie nasączenia: Zaparzyć 1 szklankę mocnej herbaty, dodać 1 łyżkę cukru i sok wyciśnięty z ½ cytryny, wymieszać. Ciepłym roztworem nasączyć ostudzony biszkopt.
Przygotowanie masy kremowej: Masło utrzeć w misce drewnianym tłuczkiem. Jajka z cukrem ubić w garnku na parze, ostudzić, dodawać po 1 łyżce do utartego masła i ciągle ucierać. Z utartej masy odłożyć 4 łyżki do posmarowania jeża na zewnątrz. Do reszty masy dodawać po 1 łyżce dżemu i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: dżem nie może zawierać szypułek i skórek z owoców czarnej porzeczki.
Składanie jeża: Z ciasta wykroić 5 kawałków na kształt jeża, przełożyć masą kremową z czarnej porzeczki, uformować kształt jeża. Do uformowania pyszczka i kształtu jeża użyć skrawki ciasta. Do 4 łyżek odłożonej masy kremowej dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać lekko ucierając. Masą kakaową posmarować zewnętrzną stronę jeża.
Wykonanie kolców: Migdały sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę i wycinać kolce oraz wyciąć trzy płatki migdałowe potrzebne na uszy i ogonek jeża. Ułożyć kolce na posmarowanej powierzchni jeża w pozycji pionowej, na pyszczku ułożyć oczy i nosek z ziarenek kawy czekoladowej, uszy i ogonek z płatków migdałowych.