Przed nami coraz chłodniejsze dni, długie wieczory i sezon na przeziębienia. Warto mieć w swojej kuchni dobrej jakości miód oraz wprowadzić go do codziennego menu całej rodziny. Miody mają właściwości prozdrowotne, antybakteryjne i lecznicze.
Wszystkim, którzy chcieliby zakupić dobre opolskie miody polecamy pasieki, które należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/pasieka-wedrowna-jadwiga-i-szczepan-maly/
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/pasieka-gucio/
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/pasieka-zarodowa-w-maciejowie-dolina-stobrawy-sp-z-o-o/
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/miody-rudnickie/
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/miody-popielowskie-z-borow-stobrawskich/
Miody w zależności od zebranego przez pszczoły pożytku:
- rzepakowy – jasny, prawie biały, łagodny, ale mdły, z nutą goryczki, przypomina woń kwiatów rzepaku
- wielokwiatowy – barwa od jasno do ciemnożółtej, bardzo słodki, a zarazem ostry, przypomina woń roślin i kwitnących kwiatów
- akacjowy – barwa słomkowa, łagodny i bardzo słodki, zapach robinii akacjowej
- lipowy – jasnożółty, słodki z posmakiem mięty, lekko piekący, zapach bardzo silny przypominający woń kwiatów lipy
- gryczany – ciemnobrązowy, bardzo aromatyczny i zarazem ostry, zapachem przypomina woń kwitnących kwiatów i roślin gryki
- spadziowy – ciemny, zielonkawy, czasami niemal czarny, z drzew liściastych ma nieprzyjemny smak, natomiast z drzew iglastych łagodny, lekko żywiczny.