Pikle przygotowywane są z wyrośniętych, dużych ogórków gruntowych uprawianych w przydomowych ogródkach i w ogródkach przy gospodarstwach rolnych. Ogórkowe pikle przechowywane są w piwnicach i spiżarniach, aż do następnych zbiorów. Zazwyczaj podawane są do obiadu oraz jako przekąska do dań na zimno.
Składniki:
- 2 kg dużych wyrośniętych ogórków
- 100 g soli
Dodatki do każdego słoika:
- 3-4 plasterki marchewki
- 3-4 plastry cebuli
- 1 gałązka kopru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren gorczycy
- 2-3 liście laurowe
Zalewa:
- 1 l wody
- 250 l octu (6 %)
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Wyczyścić, umyć i obrać ogórki. Obrane ogórki przekroić wzdłuż, wybrać miąższ, a pozostałą część ogórka pokroić w kawałki o wymiarach ok. 1 x 2 cm. Pokrojone ogórki posolić i zostawić na 12 godzin w naczyniu. Następnie ogórki odcedzić na sicie i zostawić na kolejne 5 godzin. Przygotować wyparzone słoiki, do każdego nałożyć kawałki ogórków. Do każdego słoika dodać kilka plasterków marchewki, koper, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.
Przygotować zalewę składającą się z wody, octu, cukru, soli, a następnie zalać nią przygotowane ogórki w słoikach. Słoiki zakręcić i gotować przez 10 minut, a następnie wystudzić w temperaturze pokojowej.
Wpis na LPT: 14 maja 2013 r. w kategorii Warzywa i owoce.
Wnioskodawca: Sylwia Skoczylas, Stara Karczma w Chocianowicach.
Więcej o wpisie ogórkowych pikli na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie tutaj:
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/ogorkowe-pikle/