Ogórkowe pikle

Pikle przygotowywane są z wyrośniętych, dużych ogórków gruntowych uprawianych w przydomowych ogródkach i w ogródkach przy gospodarstwach rolnych. Ogórkowe pikle przechowywane są w piwnicach i spiżarniach, aż do następnych zbiorów. Zazwyczaj podawane są do obiadu oraz jako przekąska do dań na zimno.

Składniki:

  • 2 kg dużych wyrośniętych ogórków
  • 100 g soli

Dodatki do każdego słoika:

  • 3-4 plasterki marchewki
  • 3-4 plastry cebuli
  • 1 gałązka kopru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren gorczycy
  • 2-3 liście laurowe

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 250 l octu (6 %)
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Wyczyścić, umyć i obrać ogórki.  Obrane ogórki przekroić wzdłuż, wybrać miąższ, a pozostałą część ogórka pokroić w kawałki o wymiarach ok. 1 x 2 cm. Pokrojone ogórki posolić i zostawić na 12 godzin w naczyniu. Następnie ogórki odcedzić na sicie i zostawić na kolejne 5 godzin. Przygotować wyparzone słoiki, do każdego nałożyć kawałki ogórków. Do każdego słoika dodać kilka plasterków marchewki, koper, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.

Przygotować zalewę składającą się z wody, octu, cukru, soli, a następnie zalać nią przygotowane ogórki w słoikach. Słoiki zakręcić i gotować przez 10 minut, a następnie wystudzić w temperaturze pokojowej.

Wpis na LPT: 14 maja 2013 r. w kategorii Warzywa i owoce.

Wnioskodawca: Sylwia Skoczylas, Stara Karczma w Chocianowicach. 

Więcej o wpisie ogórkowych pikli na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie tutaj:

https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/ogorkowe-pikle/