Składniki:
- 1 szklanka skwarków ze świeżej słoniny
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. dodatki: orzechy i wanilia
Przygotowanie:
Wytopić skwarki ze słoniny i ostudzić. Następnie zemleć skwarki dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.
Mąkę przesiać, wbić jajka, cukier i skwarki.
Zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde. Następnie rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.
Wykrawać okrągłe ciasteczka. Można też wyciskać ciasteczka przez maszynkę ze specjalną nakładką.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut na złoty kolor.
Więcej o Opolskich ciasteczkach ze skwarek:
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/opolskie-ciasteczka-ze-skwarek-szpyrek/