Kartoffelsalat – szałot śląski

Składniki:

  • 10 średniej wielkości kartofli (ziemniaków)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 20 dag surowego boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kartofle wyszorować szczotką pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach. Marchewki obrać i ugotować w osolonej wodzie (do soałatki można też wykorzystać marchewki z rosołu).

Obrane ze skórki kartofle, marchewki, cebulę i ogórki kiszone drobno pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć do smaku, wymieszać i odstawić na chwilę, ale nie wkładać do lodówki.

Boczek wędzony pokroić w kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na patelni. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.

Sałatkę przełożyć do miseczki. Można przybrać jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką i np. posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Podawać z pieczywem lub kiełbaską na ciepło.

Kartoffelsalat (nazywana też szałotem śląskim lub szałotem kartoflanym z boczkiem wędzonym) przygotowywany był na wszystkie uroczystości rodzinne: chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby, kiermasze i odpusty, a także na Wielkanoc i Boże Narodzenie (np. tradycyjnie podawano go na śniadanie wielkanocne, a w Wigilię zamiast boczku dodawano do niego drobno pokrojone śledzie w oleju).

Więcej o wpisie Kartoffelsalat na Listę Produktów Tradycyjnych:

https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/kartoffelsalat/