Wygląd:
Jabłko duże, kuliste, nieco spłaszczone. Skórka gładka z woskowym nalotem, zielonkawa w miarę dojrzewania żółknąca. Jasnoczerwony rumieniec w ciemniejsze prążki na połowie owocu. Zagłębienie szypułkowe głębokie, dość szerokie i ordzawione. Szypułka długa, cienka, wystająca ponad owoc. Zagłębienie kielichowe głębokie i szerokie. Komora nasienna mała, cebulowata.
Kształt:
Owoc kulisty, lekko spłaszczony od strony kielicha. Zagłębienie szypułkowe i kielichowe szerokie, mocno wcinające się w owoc, symetryczne. Komory nasienne niewielkie o cebulowym kształcie. Nasiona małe owalne.
Rozmiar:
Jabłko duże o średnicy powyżej 7 cm i wysokości około 6 cm.
Barwa:
Skórka zielonkawożółta, pokryta woskowym nalotem, przechodząca w żółtą w miarę dojrzewania. Krwistoczerwony prążkowany rumieniec pokrywa połowę jabłka. Miąższ biały o zielonkawym odcieniu.
Konsystencja:
Miąższ średnio ścisły, soczysty, owoc miękki.
Smak:
Jabłko winne o świeżym zapachu, aromatyczne.
Dodatkowe Informacje:
Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Odmiana odporna na parch jabłoni, owocuje nieregularnie, ale obficie. Drzewa duże. Dawniej rosły przy hucie Małapanew. Dziś ich miejsce zajęła hałda. Odmiana bardzo rzadka.
Tradycja:
Odmiana pochodzenia angielskiego, znana od 1858 roku. Rozpowszechniona głównie w Anglii, Austrii, Niemczech i Szwajcarii. W Polsce występuje rzadko. Zaliczana do starych odmian polecanych do uprawy w przydomowych sadach przez szkółki specjalizujące się w zachowaniu starych zanikających odmian drzew owocowych, np. Ökologische Landwirtschaft und Obstbau aus historischen Büchern w Lemgo.
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 28 sierpnia 2006 r. w kategorii Warzywa i owoce w woj. opolskim.