Zarząd Województwa Opolskiego podjął dziś decyzję o przyznaniu członkostwa nowym podmiotom w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie.
Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.
Oto podmioty, które dołączyły do tego zacnego grona:
- Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Rolne (Kamienisko). Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie zgłasza: syrop z kwiatów lawendy lekarskiej, syrop z płatków róży stulistnej, syrop z owoców bzu czarnego, syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
- Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień) . Do sieci DKO zgłasza: tort bezowy, sernik opolski.
- Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby). Do sieci DKO zgłasza: roladka z karpia na puree z kalafiora i z burakami z pomarańczą, tradycyjny żurek na maślance, tradycyjna rolada śląska w sosie pieczeniowym z modrą kapustą, pierożki z serem kozim.
- Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka (Walce) . Do sieci DKO zgłasza: „modziki”- młode gołębie, „kramliki” kompot ze starej odmiany jabłek, „szwestki” – kompot i dżemy ze śliwek starej odmiany, „zemfy”- pikle z ogórków
- Restauracja REGIUS (Opole). Do sieci DKO zgłasza: kaczka pieczona hrabiego, pstrąg pieczony z pieca
- Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice). Do sieci DKO zgłasza: wino białe Solaris, Johanniter, Muscaris, Souvigner Gris, Siegerrebe, wino czerwone i różowe: Cabernet Cortis, Rondo oraz Regent.
- PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz , Gospoda i Masarnia Mróz z Kadłuba. Do sieci DKO zgłasza: kiełbasa wiejska czosnkowa, kiełbasa śląska.
- Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice). Do sieci DKO zgłasza: deska młynarza ze swojskimi wędlinami i serami, opolska rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.