Citron śpajza – szpajza cytrynowa

Szpajza, popularnie zwana śpajzą, to deser, który obowiązkowo pojawiał się na wszystkich ważniejszych uroczystościach rodzinnych (po odpustowym obiedzie, z okazji świętowanych urodzin, a także na weselach, chrzcinach), zwłaszcza tam, gdzie obecne są dzieci. Dorośli zwykle jadali kołacze oraz torty z maślanymi kremami, natomiast dzieci z niecierpliwością wyczekiwały delikatnego, jak chmurka kremu, najczęściej o smaku cytrynowym.

Szpajza cytrynowa jest silnie zakorzeniona w społeczeństwie śląskim i zaliczana jest do grupy najważniejszych dań tradycyjnych na śląskim stole, podobnie jak rolada z kluskami i modrą kapustą.

 

Składniki:

  • 5 jajek, najlepiej swojskich
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 50 g wody
  • 2 cytryny (wyciśnięty sok z obu i starta skórka z 1 cytryny)

    Do dekoracji

  • ubita śmietana kremówka

 

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn i startą skórkę. Białka ubić na sztywno.
Do białek dodać żółtka z cytryną i lekko wymieszać. Na koniec dodać stopniowo żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Pianę przelać do większej szklanej miski lub do kilku mniejszych pucharków i odstawić
na kilka godzin do lodówki, żeby śpajza stężała. Śpajzę można przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

 

 

Wpis na LPT: 17 września 2021 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Wnioskodawca: Lidia Fronia i Irena Wala z Węgier k/Opola.  

 

Więcej o wpisie szpajzy cytrynowej na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ