Na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, został właśnie wpisany kolejny produkt z naszego województwa – ajerlikier. Jest to 70 produkt tradycyjny z Opolszczyny.
Słodkie likiery i nalewki powstały już prawdopodobnie w starożytności. Pierwszy popularny likier wymyślił ojciec sztuki lekarskiej Hipokrates i był to napój naturalnie fermentowany o niewielkiej zawartości alkoholu. W wieku VIII nastąpił przełom w produkcji alkoholu, arabscy alchemicy przeprowadzili wtedy pierwszą destylację wina i otrzymali pierwszy bimber w historii. Napoje zwane likworami zaczęli produkować Włosi w XVI w., wtedy też likiery zaczęły pojawiać się w Polsce.
Wniosek o wpisanie ajerlikieru został złożony przez Państwa Piotra i Annę Szafrańskich z Pasieki na Kabachach z Popielowa, którzy udowodnili, że na terenie wsi Popielów wyroby alkoholowe były znane już w średniowieczu. Świadczą o tym zapisy w dokumencie lokacyjnym wsi. Ludność większe ilości napojów alkoholowych wypijała w czasie zapustów czyli karnawału, a śląska gospodyni zawsze miała w spiżarce schowaną buteleczkę ajerlikieru na wszelki wypadek. Bez podania ajerlikieru nie mogłaby się obejść żadna większa Śląska uroczystość.
Głównymi surowcami jest spirytus, żółtka z wiejskich jaj, mleko i cukier. Ponadto w śląskich domach gospodynie przygotowywały wersję waniliową i czekoladową (w gwarze: ajerlikier wanilowy lub siokoladowy/szekuladowy).
Likier posiada barwę żółtą o odcieniu zależnym od koloru żółtek użytych do produkcji. Wersję czekoladową sporządza się dodając kakao do ucieranych jajek z cukrem lub roztopioną czekoladę.
Przypomnijmy, że w ostatnim czasie na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane zostały następujące produkty: pranzunki, żur żyniaty, zupa rakowa, babka zista, krośnicka szpajza, masło czyszeckie czy polewka z maślanki. Dwa z naszych produktów, wpisanych wcześniej na listę, poszczycić się mogą unijnym logo Chronionego Oznaczenia Geograficznego, tj. kołacz śląski/kołocz śląski oraz krupnioki śląskie.